Як монтувати ролики у Caption video

 Як монтувати ролики у Caption video

Привіт друзі. Як і обіцяли, розповідаємо детальніше про Caption video. Стаття велика, але не лякайтеся. Це вам справді згодиться.

Що таке Caption video?

Це відео у якому ви розповідаєте історію завдяки титрам (тексту, який описує відео). Основа такого відео — перебивки і інколи синхрони (коментарі) та лайфи (уривки життя, які ми фіксуємо і які є цікавими аудиторії).

Яка тривалість Caption video?

1-3 хвилини. Пам'ятаємо, що тривалість статичної перебивки — до 5 секунд, панорам і наїздів більше, в залежності від того, як ви це зняли. Плани мають чергуватися.

Чи має бути у Caption video герой?

Так, усі ваші матеріали повинні мати героя. У Caption video ви маєте його покадрувати (тобто зняти з різних крупностей, бажано в динаміці, тобто людина має щось робити).

Всі слова героя теж слід подавати текстом. Можна титри, які позначають коментар героя і ті, які окреслюють саму історію, робити різними, щоб людям було цікавіше дивитися. експериментуйте з кольорами й шрифтами.

Якими мають бути тири у Caption video?

Максимально короткі і прості. Один кадр — одне речення. Історія має бути викладена послідовно. Спершу ми вказуємо аудиторії про що ми говоримо, потім, де це, потім чому ми про це говоримо. Пишемо про героя. І не забувайте, що ми пишемо лише факти, без лишніх слів, це дуже лаконічний формат, тому забудьте про прикметники і будь-яку іншу оціночну лексику.
Головний акцент варто зробити саме на тексті, адже він передає зміст повідомлення. Найкраще, коли титри одного кольору й доповнюють композицію кадру, не затуляючи основного зображення.

Ось приклад сценарію Caption video. Кожне окреме речення — це зміна кадрів. Важливо щоб текст відповідав картинці й була логіка оповіді.

✅ Це перша сільська шкільна обсерваторія в Україні

Її відкрили у Лозовецькій опорній школі Байковецької громади, що на Тернопільщині

Сюди приїжджають учні зі всієї області

Щоб роздивитись чи сфотографувати космічні об'єкти

Зокрема, можуть вивчати небесні тіла завдяки телескопу з автонаведенням — це найдорожчий об’єкт обсерваторії

Він розміщений на рухомому куполі

На відкриття обсерваторії громада виділила 800 тисяч гривень. Завдяки програмі USAID DOBRE отримали ще 200 тисяч

В майбутньому планують організувати астрономічний фестиваль ✅

Як виглядає змонтоване відео

Приклад можна подивитись тут

Як довго мають тривати титри?

Стільки, щоб людина встигла прочитати і засоціювати відео з текстом. Перед публікацією дайте переглянути це відео своїм друзям чи батькам і перевірне чи комфортно їм дивитися відео, чи все встигають прочитати.
Американська агенція Vice у середньому дає вісім секунд на те, щоб глядач устиг прочитати субтитри.

З чого краще почати відео?

Як у звичайних інформаційних сюжетах ми починаємо із “гачка”, чогось найцікавішого, так у Caption video краще починати із найцікавішого кадру і титру.

Чи можна використовувати музику?

Так можна і навіть треба. Тому тут інтершуму(природній звук відео на фоні) у нас немає. Якщо будете додавати синхрони чи лайфи, то музику не прибирайте, а просто стишуйте.

Деякі журналісти не сприймають додавання музики на відео: вони вважають це маніпуляцією. Здебільшого таку думку поділяють ті, хто звик до журналістики фактів, де історію треба розповідати такою, яка вона є. Та інша частина вважає, що музика задає певний тон.

Що головне у Caption video?

Caption video передбачене для соцмереж: фейсбука, інстаграму, тощо. Часто люди дивляться його в транспорті й при цьому або не слухають звук взагалі, або в навушниках слухають свою музику. Тому головне у таких відео це ТИТРИ. Тобто все, що у вас звучить у відео має бути продубльовано текстом, навіть коментарі людей, обов'язково з представленням.

Ось як це виглядає:
✅Іванка Бейдель — власниця ферми з вирощування равликів

Дехто сміявся. Приносили дідусеві равликів з лісу і питали: це не ваші
равлики заблукали?✅

А як же підводка?

На телебаченні для того, щоб підготувати глядача до сюжету є ведучі і підводки або закадровий текст. У caption video цю інформацію замінює короткий опис відео у Фейсбуці чи інстаграмі. Буквально два речення про те, що зараз побачить глядач.

Чи можна використовувати не лише відзняте вами відео, але архівне відео/фото або чужі матеріали?

Так, але треба посилатися на джерело.Відео: (вказуєте назву ютуб каналу, де ви це взяли) а якщо це архівне відео/фото героя, то пишите: відео з особистого архіву героя.

Іноді відео монтують із чужих матеріалів. Наприклад, відео про загублений оригінал киргизстанської Конституції було відзнято з екрану телевізора у приміщення киргизстанського парламенту.

Через те, що розміри екранів телефонів маленькі, навіть відео невисокої якості, виглядатиме пристойно. Тому при монтажі можна використовувати контент інших людей знятий на телефон. Це називається мобільною журналістикою і набуває все більшої популярності у світі.

Також можна повторити кадри, показані до цього або ж анімувати зображення, якщо у вас бракує відео.

Яким має бути формат відео?

Пам'ятайте, що різні соцмережі мають свої особливості, в інстаграмі краще робити квадратні відео, а якщо для сторіс, то вертикальні. У Фейсбуці можуть бути як горизонтальні так і вертикальні (це я про рендер, а не про саму зйомку).

Часто caption video — це підведення до якогось більшого матеріалу, тізер. Тому якщо ви назнімаєте дуже багато всього, то можете поекспериментувати і хтось зробить кепшини, а інша частина вашої команди великий сюжет.

Як монтувати caption video?

ось відеолекції про відео у соцмережах:

Також відео для соцмереж можна робити навіть на телефоні. Ось тут розказують як і у яких програмах. Я використовую Quik і Legend. У цих відео пояснюють як ними користуватися:

А тут відеоурок про те, як монтувати такі відео. Я зняла його спеціально для вас. Я монтую у премєрі, тому пробачте, що це не якась інша програма. Але ваші колеги з Чернівців вже робили кепшини, я так підозрюю, що у Давінчі, тому можливо, вони поділяться з вами досвідом.

Автор: Ірина Саєвич