Шкільна газета(прес-центр) "Точка зору"
Шкільна газета(прес-центр) "Точка зору"
Найкращий заклад місяця
4 роки тому | Рівень: Суперзірка

Приходьте, погарбузимось!

26 жовтня світ відзначає свято приємних несподіванок – День гарбуза! Цей великий помаранчевий, налитий сонцем овоч є одним із найулюбленіших в Україні!

Вирощувати гарбузи почали в Північній Америці ще близько 4-5 тисяч років тому. Гарбуз настільки невибагливий у догляді, що його можна вирощувати в будь-якій точці світу, крім Антарктики. Гарбузові квіти можна їсти. Існує безліч рецептів фарширування гарбузових квітів та приготування їх у клярі. Індіанці колись смажили скибочки гарбуза на багатті, а зі смужок в’яленого гарбуза робили килимки.

Користь гарбуза для людини полягає у високому вмісті вітамів А і Е, які допомагають зберегти молодість. Тож достатньо регулярно вживати в їжу гарбуз, щоб уникнути передчасних ознак старіння.

М’якоть гарбуза прикладають для полегшення болю при опіках, а насіння використовують як протиглисний засіб. До речі, поживна цінність насіння гарбуза зростає з його старінням. В давнину вважали, що сік гарбуза – найкращий засіб від веснянок і укусів змії.

Гарбуз – герой безлічі рекордів. Приміром, у США був випечений найбільший пиріг з гарбуза – діаметром 152 см. Випікався цей гігантський пиріг понад 6 годин. Найбільший гарбуз може сягати 250 кілограмів.

Без гарбуза не обходився стародавній український звичай сватання. Якщо наречений не був любим та бажаним, йому вручали «гарбуз» і він, принижений і посоромлений, вирушав додому.

В давнину гарбузовий сік вживали на ніч. Це заспокоювало після важкого трудового дня і діяло як природній снодійний засіб.

Гарбуз використовується не лише в кулінарії і медицині. Народні майстри виготовляють з нього посуд та різні інструменти.

Існує понад п'ятдесят сортів гарбуза. До того ж ці сорти розділені на чотири види: кормові, столові, посудні і декоративні. Крім помаранчевих, вони бувають сині, білі і зелені.

Тому сьогодні є чудова нагода дізнатися про цінні та цілющі властивості легендарної городини, поласувати гарбузовими смаколиками, познайомитися із кулінарними новинками страв із гарбуза (мрія гурманів) , помилуватись осінніми барвами цього улюбленого в Україні овоча.

(Т. Синепольська)

Елена Черненко