Як об’єднати Україну під час шкільних обідів?

Українська кухня різноманітна та насичена локальними особливостями. Кожен інгредієнт, який, наприклад, вживають на Поділлі, але не додають до тієї ж страви на Слобожанщині, має свою історію. Ідею об’єднання під час шкільного обіду страви з різних куточків країни та інформування про це учнів прокоментувала заступниця виконавчого директора Національної асоціації громадського харчування Тетяна Скоропляс. 

"Ми запустили всеукраїнський конкурс для кухарів з усієї України, які могли пропонувати страви для нового шкільного меню, зокрема і традиційні для їх регіонів. Таким чином ми об‘єднуємо Україну через кухарів, які розробляють страви", — розповідає експертка. 

У значній кількості шкіл інформування про концепцію обіду не працює. 

Як засвідчила пані Тетяна: "У планах скласти різноманітне меню на тиждень-два, вивісити його на великий плакат, електронне табло, щоб кожен учень мав доступ і знав, які страви чекають на нього завтра. Серед сучасних ідей — започаткувати програму, де кожен учень школи матиме змогу самостійно скласти своє меню на наступний день. Шкільні їдальні можуть визначити, яка страва є актуальною, а яка — ні. Так, кількість відходів з їжі знижується до мінімуму".

Під час дослідження рівня задоволення шкільними обідами серед учнів різних міст з'ясувалось, що їжа в їдальні подобається 23% опитаних. В опитуванні взяло участь 90 учасників. Результати показали, що 44,4% школярів на питання “Вам подобається їжа в їдальні?” відповіли “Задовільно”. Як прокоментував один з учасників опитування: “Можна їсти, щоб не померти з голоду”. 32,2% проголосувало “Ні, не подобається”. Учасники опитування зазначають, що зазвичай не задоволені їжею у шкільних їдальнях через те, що її переважно подають холодною та твердою, були випадки отруєння та знаходження у стравах волосся. 

Виявилось, що лише 18% школярів харчуються в шкільних їдальнях щодня. 55% відповіло, що їх задовольняє ціна в їдальнях. Втім, школярі вважають, що ціна часто не відповідає якості запропонованих страв. Найпоширеніші відповіді на питання “Щоб ви хотіли змінити?” були: широкий, різноманітний, якісний та здоровий вибір страв, більший вибір напоїв, зменшення цін та можливість оплачувати банківською карткою.

Результати опитування: 

twACSqf36zZSR11OAhWKnDez8YTwVt3Vd5HGxpxKGhRz4kW9IO-SLgyt4KkDd8f-edk8NI5-015g0JoaEexrtmgOteC6zkTuPtOTviM1Qk9PI3jOP-HZ9kfWVKYm3A

rwQpC6mtY29HrvwScBGcCZkYyKYJd_bBhSsS5oL_n2yDwQ1DGU7G-IrT7DMDIyB_5deup0zumrjp50B_S_BI-ri9onYRKcnVnlitaXXOJa9Hmnegue4cHn-1KawXZw

З 1 вересня стартувала реформа шкільного харчування, яка має на меті сформувати культуру харчування серед підлітків, а також прищепити їм правильні харчові звички.Тепер їжа у школах і дитячих садках стане сучасною, смачною і максимально відповідатиме уявленню про здорове харчування. Серед нововведень — зменшення споживання солі, цукру, хліба і трансжирів, заборона консервів, сосисок та ковбас. Оновлене меню презентував Євген Клопотенко: воно складається зі 160 страв і створене за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Такі зміни передбачає реформа:

  • планування калорійності сніданку, обіду та вечері за віковими групами;
  • збалансування кількості білків, жирів і вуглеводів, яка має бути у стравах;
  • розроблення меню для дітей з особливими дієтичними потребами;
  • створення додатку, який дасть змогу контролювати і полегшувати процес комунікації між постачальниками продукції, харчоблоками закладів та кінцевими споживачами. Функціональні можливості: передзамовлення страв, калькуляція та аналітика витрат на харчування, статистика та прогрес тижневих замовлень;
  • прирівняння меню їдальні до ресторану.

На реалізацію реформи піде 2 роки.

Щоб задовольнити потреби учнів та закласти культуру єднання під час обідів, об’єднана група з Дрогобича, Краматорська та Запоріжжя пропонує щоп’ятниці поєднувати різні особливості та рецепти локальної кухні із різних куточків України — “За одним столом у шкільній їдальні”. Варіант, який ілюструє ідею:

Запоріжжя — Краматорськ — Дрогобич

Першим подаємо запорізький капусняк — це суп з квашеної капусти, який має великий попит не лише в Україні, але і в багатьох інших країнах світу. Це дуже ситна, смачна і до того ж корисна страва.

Друга страва з Краматорська — ситна рулька по-донбаськи — стегно зі свинини, запечене в фользі або тісті.

З десертів Дрогобицький цвібак — соковитий бісквіт із різноманітними сухофруктами.

Сподіваємось, концепція смачних і цікавих шкільних обідів, створених школярами, що вивчають історію української кухні, виявиться успішною. 

Автори: команда “Солені котлети”

  • Запорізький навчально-виховний комплекс №19 Запорізької міської ради Запорізької області
  • Дитячий парламент м. Дрогобича

Цей матеріал був створений в рамках конкурсу “Гайда на кухню!”. 

Список використаних джерел:

Міністерство охорони здоров'я України
Запорозька Січ
Мої смаколики

Автор: Youth MediaLab