Чахохбілі з куркою, овочеве соте та котлета по-міланськи: чим харчуються учні Іларіонівської гімназії?
Корисна їжа може бути смачною. У цьому переконалися учні Іларіонівської гімназії Іларіонівського ліцею Іларіонівської селищної ради Дніпровської області. Адже вже із цього року навчальний заклад долучився до кулінарної шкільної реформи, відомої як «Харчування за Клопотенком». Автором нового шкільного меню виступив Євген Клопотенко, відомий український кулінарний експерт, шеф-кухар, бізнесмен, телеведучий.
Нове меню поєднало в собі традиційні українські страви та популярні рецепти зі всього світу. Чимало страв, які радить відомий кулінар, — це дещо урізноманітнена знайома для українців їжа. У топі найпопулярніших страв прості за технологією приготування українські овочеві супи, курятина і салати. Однак тепер це вже суп «Мінестроне», нагетси з журавлиним соусом та салат «Фалафель».
Нагетси, гречана каша з чебрецем, риба запечена у соусі бешамель — найсмачніше із запропонованого, на думку семикласниці Ольги Гріченко. Учениці Левченко Кіра та Половна Ірина розповіли, що дуже люблять чахохбілі з куркою, овочеве соте та котлету по-міланськи, а Іванов Максим на запитання «Чи смачно готують?» висловив своє схвальне «Так!». Іванова Вікторія та Половний Олександр зізналися, що не звикли до несолодких напоїв: какао, чаю з мелісою, узвару з суміші сухофруктів та найбільше чекають ті дні, коли на сніданок дають йогурт.
До кулінарних нововведень довелося звикати і персоналу їдальні. Кухар Тетяна Олександрівна зізналась, що про таку страву як шпундра (запечений буряк з м'ясом) раніше ніколи не чула і готуватиме вперше.
«Загалом в їдальні щоденно харчується 110–120 осіб. Меню прописане заздалегідь, тож страви не повторюються. А ще в різні пори року перелік страв змінюватиметься завдяки наявності сезонних овочів та фруктів. Зараз впроваджуватимемо зимове меню. Тож нашим здобувачам освіти їжа просто не встигатиме набридати», — прокоментувала очільниця закладу Галина Сиротенко.
Щоб повноцінно впроваджувати нове меню, змінювати треба і психологію сприйняття цього процесу. А ще замінити в харчоблоках обладнання на сучасне і високотехнологічне. Звичайно, це лише перші кроки зі зміни системи шкільного харчування, і не все проходить просто, як може видатися на перший погляд. Але надзвичайно важливо, що процес уже запущено і законсервоване шкільне меню оновлюється, з'являються нові страви. А учні, які тепер із задоволенням відвідують їдальню, переконалися — корисна їжа може бути смачною.
Команда “ВАРСАЛ”
Заклад загальної середньої освіти І–III ступенів № 7 військово-цивільної адміністрації міста Торецьк Донецької області
Філія Іларіонівської гімназії Іларіонівського ліцею Іларіонівської селищної ради Дніпропетровської област