Незвична подача звичної страви: як приготувати кольорові вареники?
Вареники — одна з найпопулярніших страв в Україні. Але мало хто знає, що їх можна приготувати і подати креативно. Як? У заголовку є підказка: можна приготувати кольорові вареники, використовуючи лише натуральні барвники. І себе розважити під час приготування, і гостей здивуєте незвичною подачею такої звичної усім страви.
Тож як приготувати кольорові вареники? Пропонуємо вам поетапний рецепт.
Перший етап: добування кольору для тіста
Перш ніж замісити тісто, розберімось, як зробити його кольоровим. У цьому вам допоможуть натуральні барвники — зелень, овочі та ягоди. Щоб зліпити червоні та фіолетові вареники, вам знадобиться сік буряка різного сорту, для помаранчевих вареників — сік моркви, для зелених — сік базиліку, або шкірки свіжого огірка, або шпинату, для синіх — сік смородини.
Але як же добути ці кольори і пофарбувати тісто?
Щоб добути зелений колір, потрібно промити кілька гілочок свіжого базиліку (або шпинату, або натерти шкірку свіжого огірка), скласти все це в місткість для збивання, влити туди десертну ложку води та ретельно збити блендером. Потім процідити отриману суміш через чайне ситечко і розвести її водою. Це дасть змогу зробити тісто більш однорідним, гарного ніжно-зеленого відтінку. Води додавайте, поки рідина не стане бажаного відтінку. Якщо ви хочете зробити тісто яскравішим, додавайте менше води.
Повторіть ці кроки для добування помаранчевого кольору з моркви і червоного — з буряка.
Що робити, якщо немає блендера? Просто натріть овочі на тертці, а потім ретельно вичавіть ложкою. Сік виходить яскравий та насичений. Достатньо буде 70 мл соку.
Другий етап: замішування тіста і підготування начинки
Що нам потрібно для замішування тіста:
- вода — 1 склянка;
- кольорова суміш — 70 мл;
- яйце — 1 шт.;
- сіль — 1/2 ч. л.;
- борошно (пшеничне) — 2 склянки.
Що нам потрібно для начинки: тут усе залежить від ваших вподобань. Хтось полюбляє вареники з картоплею, хтось — із капустою, а хтось — солодкі з сиром чи вишнями. Скільки людей — стільки й смаків, тому для начинки виберіть те, що смакує саме вам. Або вашим гостям.
Підготувавши все необхідне, переходимо до замішування тіста. Один колір — одна порція тіста. Далі — покрокова інструкція, як замісити тісто. Повторіть ці кроки для замішування стільки разів, скільки кольорів ви плануєте зробити.
Отже, щоб замісити тісто, треба трошки підігріти воду, вбити туди яйце, додати солі і кольорової рідини. Потім все це ретельно розмішайте. Далі потроху додавайте борошно, добре вимішуючи отриману суміш, щоб вийшло гарне, еластичне і однорідне за консистенцією і кольором тісто. Замішуємо тісто спочатку в мисці, а потім перекладаємо його на стіл і гарно вимішуємо. Після цього тісто потрібно обгорнути харчовою плівкою і залишити його «відпочивати» чи, як ще кажуть, «дійти» — для цього тісту потрібно хвилин 30–40.
А поки тісто «відпочиває», можна підготувати начинку для вареників. Як саме?
Якщо ви хочете вареники з картоплею:
- Очистіть картоплю і цибулю.
- Наріжте картоплю невеличкими кубиками (щоб вона швидше зварилася), а цибулю подрібніть.
- Зваріть картоплю у підсоленій воді, а цибулю злегка піджарте на пательні на рослинній олії до золотистого кольору.
- Відварену картоплю гарно розтовчіть, додайте до неї засмажку з цибулі і ретельно перемішайте.
Для вареників із сиром придбайте сир улюбленої марки, додайте для смаку трошки цукру. Замість цукру можна використовувати джем вашого улюбленого смаку або ягоди. Аби сирна начинка була соковитою, додайте до неї одне яйце і гарно розітріть усе до однорідної маси.
Третій етап: формування і приготування вареників
Перед формуванням вареників тісто треба ще раз гарно вимішати.
З формою вареника можна пофантазувати. Не обов’язково ліпити вареники звичної, стандартної форми. Фантазія і сміливість — ваші найкращі друзі. Спробуйте зліпити вареники довгуватої чи кругленької форми, чи у формі сердечка. У цьому випадку процес приготування вареників стане цікавим та захопливим. Особливо зважаючи на те, що у вас різноколірне тісто. Для різного кольору можна вигадати різну форму вареника.
Далі в отримані «коржики», чи «сердечка», чи «кружечки» помістіть начинку, яка до цього часу повинна трошки охолонути (якщо ви робите вареники з картоплею). Далі треба ретельно скріпити краї тіста — і готово. Вареники готові варитись.
Щоб зварити вареники, необхідно закип’ятити воду і трошки підсолити її. Далі — порціями відправляємо вареники у плавання каструлею. Рідина повинна повністю покривати вареники, щоб вони вільно плавали в ній і не злипалися. Варіть їх, легенько помішуючи. Їм достатньо 5–7 хвилин, щоб зваритись.
Як зрозуміти, що вареники зварились? Вони спливуть на поверхню. Після того, як вареники спливли на поверхню, проваріть їх ще хвилин 5 (залежно від товщини тіста).
Приготувати вареники можна і на пару. Для цього вам знадобиться спеціальна насадка для приготування страв на пару. Закип’ятіть у каструлі воду. Рідини має бути стільки, щоб насадка її не торкалася. Викладіть вареники в насадку, встановіть її над рідиною та накрийте кришкою. Готуйте 5–7 хвилин.
Поради по приготуванню і подачі страви
- Для ефектної подачі вареників можна викласти їх за кольорами, або по черзі, та за бажанням полити їх сметаною або кефіром.
- Щоб вареники не злипалися під час приготування їх на пару, змастіть насадку рослинною олією чи вершковим маслом.
- Якщо у вас немає спеціальної насадки для приготування страв на пару, згодиться і марля, яку можна туго натягнути на каструлю зверху над водою.
- Щоб вареники не злипалися під час приготування їх у воді, влийте у воду 1–2 столові ложки олії. Або змастіть рослинною олією чи вершковим маслом вже готову страву.
- До вареників з несолодкою начинкою можна додати 1–2 сушених лаврових листочки. Це зробить страву ароматною і ще смачнішою. Також можна додати невелику нарізану або цілу цибулину, трохи чорного перцю та інші улюблені приправи, особливо, якщо ви полюбляєте вареники з бульйоном.
Отже, як ми з вами зрозуміли, якщо ввімкнути свою фантазію, можна навіть з найпростішої страви зробити щось незвичайне. І кольорові вареники тому доказ. Таку страву особливо приємно і весело готувати в холодну пору року, як-то осінь чи зима, коли хочеться бачити більше яскравих кольорів. Не вірите? Спробуйте!
Автори: команда «Сир-Чір»:
- Комунальна організація (установа, заклад) «Шосткинський навчально-виховний комплекс: спеціалізована школа І–ІІ ступенів ліцей Шосткинської міської ради Сумської області»
- КЗ «Мангуський ЗЗСО І–ІІІ ступенів №2»