Рецепт шумушу за давніми традиціями греків
В історії Маріуполя саме представники грецької нації зіграли визначну роль у розвитку та становленні міста. Крізь століття вони пронесли традиції та звичаї в піснях, танцях, святах та, звісно, в кулінарному мистецтві. Грецька кухня вважається дуже різноманітною, ситною та надзвичайно смачною.
Одна із грецьких страв популярна в Маріуполі і сьогодні. Пропонуємо вам рецепт пирога, яким пригощають у холодну пору року та в сезон гарбузів. Йдеться про шумуш або шмуш (з грецької «шумос» — зима) — традиційний пиріг греків Приазов'я.
Розповідаємо, як готувати шумуш, який так полюбляють діти та дорослі у наших краях. Щоб підготувати особливий рецепт, ми поспілкувалися із маріупольцями, запитали у дідусів і бабусь, які готують для онуків цю страву. Також переглянули десятки відеороликів, щоб порівняти і поділитися перевіреним рецептом.
Шумуш роблять круглої форми, як начинку додають гарбуз, м'ясо та інколи навіть рис. Наші дідусі та бабусі розповідали, що у їхньому дитинстві в цю страву додавали м'ясо баранини замість традиційної свинини, а також клали монетку всередину пирога і тому, хто її знайде, щаститиме весь наступний рік!
Для шумушу також роблять не зовсім звичне для всіх листкове тісто. Потрібно дуже тонко розкачати чотири листки тіста та, змащуючи жиром, покласти шарами. Це додасть пирогу соковитості та чудового аромату. Після цього тісто ставлять у холодильник.
Отже, щоб приготувати справжній шумуш, вам знадобиться:
- фарш м’ясний (300 г);
- гарбуз (300 г);
- тісто листкове (450 г);
- очищене насіння соняшника або гарбуза, щоб прикрасити зверху.
Вмикаємо піч, поки вона нагрівається, готуємо начинку: натираємо гарбуз, підсмажуємо м’ясо на пательні разом з цибулею. Далі дістаємо тісто, яке приготували заздалегідь (про особливості його приготування ми розповіли вище), та у формі для випікання робимо пиріг. Поки випікатиметься наш пиріг, заварюємо собі чаю. Нарешті, через одну годину, дістаємо наш ароматний пиріг з печі, прикрашаємо насінням та можемо смакувати!
Цю страву ми обрали не випадково. У нашій школі №48 (КЗ Маріупольський НВК "Ліцей-школа №48") також роблять чудовий шумуш, але монетку всередину вже не кладуть☺. Тож смак традиційної кухні живе і сьогодні, вгамовуючи голод школярів під час перерв. Шумуш насправді дуже ситна страва. І ми дуже радимо приготувати цей пиріг та пригостити тих, з ким хочете розділити частинку свого тепла.
Автори: команда “Веселі вареники”
КЗ Маріупольський НВК "Ліцей-школа №48