Українські десерти, які пам'ятає ваша бабуся

Десерт…Вже лише при згадці цього слова здається, що в повітрі розвивається запах ванілі та кориці, а смакові рецепти готуються вловлювати солоденький смак шоколаду, фруктів або запашного пирога. 

Та чи такими були перші десерти, які готували в Україні? Що додавали до їх начинок і як саме готували? Які з них ми досі куштуємо в кафе? 

Історичні особливості та географічне розташування нашої країни вплинули й на рецепти солодких страв. Декілька фактів з історії українських солодощів:

  • На території сучасної України солодкі страви за особливостями їх приготування ділили на два види: ті, що готували із борошна, та ті, що готували із фруктової чи ягідної сировини.
  • Вже у старовинних записах часів Київської Русі згадували медовий хліб та різноманітні вироби із дріжджового тіста! Також у той час вигадали безліч надзвичайних вітамінних солодощів: злакові киселі (переважно з жита, вівса, пшениці), різні ягоди, витримані в меду (зокрема ті, що росли у садах: вишня, малина, смородина та інші).
  • Більше поширення українські десерти отримали із появою чаю та кави. З XVII століття під час урочистої зустрічі гостей незмінною частиною застілля була кава із подачею фруктового конфітюру та сухого варення київського виробництва, рецепт якого було втрачено.
  • Одна з найпопулярніших в Україні кондитерських фабрик "Світоч" (яка у XIX столітті називалася "Маурісія Брандштадера") постачала у багато країн свій надзвичайний шоколад. Так Львівська фабрика посіла 2 місце з кондитерування шоколаду після швейцарського Берну в Європі.

Ми вирішили розглянути детальніше декілька традиційних солодких страв із різних регіонів України:

Ґомбовці — страва української кухні, що найчастіше готується на Закарпатті. Цей десерт подається у формі пиріжків із солодкою начинкою. Вони готуються на пару і дещо нагадують відомі нам ліниві вареники, однак вирізняються своїм паніруванням. Зазвичай до пиріжків додають начинку із фруктів чи ягід. А от невіддільною складовою ґомбовців, без якої цю страву неможливо уявити, є панірувальні сухарі.

Цікавий факт про десерт: його рецепт майже тотожний національній китайській страві баоцзи. Тож дослідження походження рецепту може принести цікаві відкриття.

Вергуни — це традиційне українське печиво з прісного тіста, смажене в олії. В різних регіонах форма печива відрізнялася.Традиційно тісто різали ромбами, всередині робили надріз і завертали всередину надрізу. Але також вергуни могли робити у формі рулетиків або троянд. До київської версії вергунів, крім стандартних компонентів, додавали ром і мигдаль, до конотопської — цедру лимона тощо.

У центральній Україні та на півночі поширений десерт — гамула. Для його приготування потрібні всього три інгредієнти: яблука, мед та борошно. Наші предки готували гамулу найчастіше з м’яких та битих яблук, бо вони не підлягали зберіганню в погребах. Приготувати такий десерт просто: спершу запекти яблука. Дати вихолонути і перетерти в пюре. Потім перемішати пюре з борошном. Вкласти тісто у вогнетривкий посуд і випікати в духовці на невеликому вогні до утворення рум’яної скориночки.

Найчастіше готували гамулу восени з початком морозів, коли в хатах палили піч. Подавали цей десерт з медом або до чаю, тому готували його переважно без цукру.

Традиційні українські десерти отримують нове життя в сучасних ресторанах. Наприклад, кулінарний експерт та шеф-кухар Євген Клопотенко дещо удосконалив рецепт гамули. У своєму інтерв’ю для “Укрінформ” Євген зазначив: “Раніше яблука запікали в печі, потім перетирали їх на пюре, додавали до тієї яблучної маси борошно і знову запікали. Виходило смачне печиво, але як для ресторану воно має не дуже естетичний вигляд, тому ми додали туди яйця і тепер, коли воно запікається, то підіймається, виходить ніби суфле, а ми ще й додаємо всередину закарпатську овечу бринзу”.

Чи збереглися традиції приготування українських десертів у ваших родинах? Запитайте у своїх рідних, чи смакували вони такими десертами у дитинстві. Можливо, після таких теплих розмов згадаються надзвичайні рецепти, які прикрасять гастрономічну карту України. 

Автори: команда “Pizza from Kitchen”
Навчально-виховний комплекс "Ліцей із загальноосвітньою школою І–III ступенів" Костянтинівської міської ради Донецької області
КЗ "Маріупольський НВК "Ліцей-школа N48" Маріупольської міської ради Донецької області

Автор: Youth MediaLab