Херсонська область

Квашений кавун, Ікра з баклажанів & Бекмес

Коли хтось говорить, що Херсонщина — це кавуни, погоджуйтесь, адже Херсонщина — це яблука. Вас виправлять, скажуть, що Херсонщина — це кавуни!! А ви і не сперечайтесь та кивайте, що Херсонщина — це томати. 
Потім глибоко вдихніть і видихніть. Адже Херсонщина — це все, що потребує для росту багато сонця. 

Але ми маємо знайти саме страву регіону. До речі, якщо хтось зарепетує, що Херсонщина — це полуниця, то також не сперечайтесь. Але Херсонщина — це ще і баклажани (ті що сині і довгі). І що це таке було, як не підводка для справжньої локальної страви — баклажанів по-херсонськи

Баклажани по-херсонськи — це гостра страва. Щоб її приготувати, треба бути дорослим. Бо ж діти його навіть не їдять, але виростете — зрозумієте. Отже, щоб приготувати такі баклажани, треба обсмажити їх в олії з додаванням солодкого та гіркого перців, а також яблучного оцту. 

Хто не любить гостре, може спробувати баклажанну ікру — також місцева страва. Господині Херсонщини так часто її готували, що відкрити секрет. Поки вся Україна варить перець та баклажани, на Херсонщині…

Хто знає, як і сказати…

Тут їх запікають. Так овочі зберігають природний аромат. 

Але якщо хтось нагадує, що Херсонщина — це кавун, здавайтеся. Херсонщина — це кавун і все, що можна з нього зробити. 

Ще одна з локальних страв — квашений кавун, який готують способом консервування. 
І якщо комусь здається, що більше з кавунів нічого не вичавити — от вам кавуновий мед або бекмес. Його готують так: випаровують сік кавуна до стану джему, без додавання будь-чого.

У багатьох із нас немає сумнівів у тому, що баклажан — це овоч. Але виявляється, це не так. Насправді баклажан, з точки зору ботаніки, ягода!

Дивіться також