Кіровоградська область

Мед, Капусняк & Пиріжки

Якщо поглянути на карту України, то ми побачимо, що Кіровоградська область — це центр. А де центр, там зібрано все! Як ото бджоли збирають мед у травні зі всього квіту, так і Кіровоградська область увібрала в собі різні кулінарні традиції. До речі, мед — одна з них. 

Але медом єдиним ситий не будеш, тож давайте вдаримо по пиріжках! Їх тут готують різні і з різними начинками. Але найцікавішою є солодкий буряк та яєчня! Ага-ага! Саме так! Яйця додають ситості, а бурячки —  колір та солодкість. 

Узагалі на Кіровоградщині полюбляють страви з тіста. Ну а хто їх не любить? От наприклад, вареники тут роблять з тіста на молоці, воді, кисляку, дріжджах, смальці… А начинки, обирай-не хочу! З цікавинок — капуста, яку інколи навіть підсолоджують. Бачите, солоденька все ж таки Кіровоградщина: мед, бурячки, капуста з цукром… Аби не злиплося!

До речі, про капусту, з неї тут ще і капусняк варять. Є капусняк пісний з рибними консервами, є на пшоні, буває з квашеною чи свіжою капустою. А ми розповімо, як готують на рисі. 

Варимо капусту, а окремо м’ясний бульйончик. У бульйон кидаємо  склянку рисової січки, а далі і капустку. Поки воно там все парує і булькотить, зробили собі зажарку з цибулі, моркви — і до страви. Сіль, перчик — все до смаку! І не забудьте про картопельку! Її варять окремо, можна потоптати як на пюре, а можна натерти як на деруни і кинути у вариво. 

Ну і якщо ми Кіровоградщину назвали солоденькою, без десерта нам не обійтись. Тортів у давнину в селах не випікали, але солодощі були і на весіллях, і на похоронах. Тож, пані та панове, вашій увазі пропонується бабка! Смачнюща запіканка з солодкої локшини, вершкового масла та збитих яєць, притрушена цукром. Головний секрет тіста для локшини: не замішуйте його на самих яйцях, додавайте водичку, тоді вона вийде м’якою і ніжною, як у бабусі.

Капуста на 91% складається з води. Для порівняння: в огірках води 95-97%.

Дивіться також