І перше, що спадає на думку, це сирник! Існує більше 30 варіацій цього десертного хіта, але ключові інгредієнти незмінні — жирний домашній сир, вершкове масло і домашні яйця. За цей рецепт сирника ми маємо бути вдячні легендарній українській кулінарці Дарії Цвек. Спочатку вона зберігала та відтворювала кулінарні традиції бабусі та мами, а, коли подорослішала, стала вигадувати власні страви.
Тож для приготування сирника нам знадобиться домашній сир, цукор, масло, яйця, родзинки, цедра лимона й манка. Все це ретельно перемішується, єдине — жовтки можна кинути відразу, а от над білками доведеться попотіти і збити їх окремо в густу піну, а потім теж бухнути в масу.
Сирну запіканку ставимо у духовку, а тим часом робимо шоколадну глазур, якою будемо потім поливати сирник. Тільки ви ж її не з’їжте, поки сирник випікається! І не шкрябайте шоколад із запіканки, коли вона буде стояти у холодильнику. Так, витримати п’ять годин і не надкусити сирник чи не злизати шоколад — це не просто, тому залиште собі крапельку глазурі, аби не збожеволіти.
А щоб життя вам остаточно видалось дольче вітою, пропонуємо після сирника зліпити пляцок! Пляцками на львівщині називають плоскі десерти на кшталт тортів, тільки пляцок квадратної форми. Випікається він у спеціальній формі — бритванці, а потім нарізається на купу маленьких квадратних тістечок. Власне, сирник — теж різновид пляцків.
Пляцки можуть бути багатоярусним або складатись лише з двох шарів тіста та начинки посередині, — на що вистачить фантазії та інгредієнтів. Якщо вам пощастить відвідати весілля на Львівщині, будьте готові, що без пляцка ви не підете. Їх печуть по 30-50 видів. Для чого так багато? Щоб кожен гість відчув, як його шанують і як йому вдячні, що він відвідав свято.


