Хто його зна, чим там тих овець годують? Чи то гірське повітря? Чи травчика соковита? На полонині будз тримають біля вогнища і він трохи підкопчується цим димом. Власне це і є особливістю полонинських сирів.
Закарпатські сири можна наминати просто так. А можна трохи помудрувати і замутити сирний десерт — ґомбовці! Одні кажуть, що вони схожі на ліниві вареники з сиру, інші — що на китайськи баоцзи, які полюбляв Панда Кунг-Фу.
До того, як перейти до приготування самого десерту, треба підготувати паніровку: її можна зробити з кукурудзяного борошна та цукру. Обсмажили на пательні, виклали на пергамент, перемішали трохи руками і хай собі стигне, поки ви будете гратися в закарпатського Панду По.
Тож, кі-і-йя! І кинули домашній сир у миску, туди ж яйця, сіль, цукор, притрусили борошном, перемішали і наліпили кульок! О, у середину можна покласти сливу-сюрприз. Чом би й ні? І далі кидаємо у киплячу підсолену воду. Коли спливуть, немов ті вареники, дістаємо і кі-і-йя в паніровку. Можете, звісно, спробувати поїсти гомбовці китайськими паличками, але тут вже краще не мудрувати.