Тернопільська область

Борщ

У кожного українця буває. Займаєшся якоюсь не цікавою справою, мозок десь блукає і тут — бабах! — “А звідки пішов борщ?”. Гарне питання, мозку. Справді, ми так звикли до борщу, що не знаємо, коли і ким він був уперше зготований. І саме зараз ви дізнаєтесь, як впоратись із проблемою належності українського борщу до конкретного регіону. 

Ніяк. 

Бо ніхто точно не знає. 

Але мати — не та, хто народила, а та, хто назвала на твою честь місто — Борщів — і організувала в цьому місті Фестиваль борщу. Тому впевнено кажемо: борщ — локальна страва Тернопільщини. Його тут люблять найбільше. 

Борщ — це рідка страва з посічених буряків і картоплі. Коли говорять борщ, згадують спочатку червоний, але є зелений та навіть сирий. 

На Тернопільщині борщ люблять більше за життя. 

За легендою, туркам, які захопили місто, одна з місцевих господинь подала борщ. Однак їм увесь час щось не подобалося. Нарешті розлючена кухарка вдарила отамана черпаком по голові і втопила у борщі. 

З того часу так назвали місто. І не з того часу там проводять Фестиваль “Борщ'їв”, де представляють до 50-ти видів борщу!

Але ж цей текст має здивувати, тому знайте про локальний тернопільський різновид борщу — вишневий борщ. Це як звичайний борщ, але з вишнями. Описувати його смак немає сенсу. Тому ви або заїжте ложку звичайного борщу двома вишнями, або збирайтесь на Борщівський “Фестиваль борщу”, щоб відкрити інші 49 видів цього мега-варива.

Вперше фестиваль борщу на Тернопільщині відбувся у 2007 році — тоді він називався «В Борщівському краї цвітуть вишиванки».

Дивіться також