На Харківщині люблять яйця. Дайте знавцям крикнути про коломийський музей Писанки, а потім ріжте фактами далі. Бо у Коломиї, може, і люблять писанки, але саме від яйця як продукту фанатіють на Харківщині. Нефарбованого трушного яйця. Без візерунків. У самій шкарлупі.
На яйцях харків'яни готують випічку та десерти. Але люблять їх так потужно, що наколотили власну страву — Слобожанську пряженю. Це яйця, змішані з молоком та борошном, куди іноді додають ковбаски. Якщо ваша бабця до сих пір мутить такий омлет, передайте їй, що це етнічна харківська страва.
А ось інший поворот: на Харківщині нечасто готують вареники чи галушки. Для них це мас-маркет. Регіон славиться власною домашньою локшиною, і вгадайте, чого туди додають багато? Так, яєць. А ще конопляну олію, адже до масового насадження соняшників сіяли саме конопелечки.
Також одна з причин поширення локшини — розвиток індустрії переробки пшениці у біле борошно. Яке люблять додавати куди? Так, до Слобідської пряжені.
Отже, на Харківщині культ борошна та яєць. А це досить унікально, порівнюючи з іншими регіонами України.


