Харківська область

Домашня локшина, Багато яєць & Слобідська пряженя

Забудьте все, що ви читали в енциклопедіях для підлітків типу “Як стати не таким, як усі”, адже для цього вам треба не книга, а ментор. І стати ним може кухня Харківщини — яка буквально не така, як у інших регіонах. Повна суворих правил. Північна. Харківська. Крута. 

На Харківщині люблять яйця. Дайте знавцям крикнути про коломийський музей Писанки, а потім ріжте фактами далі. Бо у Коломиї, може, і люблять писанки, але саме від яйця як продукту фанатіють на Харківщині. Нефарбованого трушного яйця. Без візерунків. У самій шкарлупі. 

На яйцях харків'яни готують випічку та десерти. Але люблять їх так потужно, що наколотили власну страву — Слобожанську пряженю. Це яйця, змішані з молоком та борошном, куди іноді додають ковбаски. Якщо ваша бабця до сих пір мутить такий омлет, передайте їй, що це етнічна харківська страва. 

А ось інший поворот: на Харківщині нечасто готують вареники чи галушки. Для них це мас-маркет. Регіон славиться власною домашньою локшиною, і вгадайте, чого туди додають багато? Так, яєць. А ще конопляну олію, адже до масового насадження соняшників сіяли саме конопелечки. 

Також одна з причин поширення локшини — розвиток індустрії переробки пшениці у біле борошно. Яке люблять додавати куди? Так, до Слобідської пряжені. 

Отже, на Харківщині культ борошна та яєць. А це досить унікально, порівнюючи з іншими регіонами України. 

Пряженя — яєчня колочена з борошном і молоком, яка готується переважно на салі. Слобідська пряженя унікальна тим, що готується з додаванням ковбаси.

А що думають діти про це?

Дивіться також