Запорізька область

Річкова риба, Мелітопольська черешня, Куліш & Капусняк

Запорізька земля - це Хортиця, Запорізька Січ і козаки. Запитайте будь-кого, хто хоч трішки  знайомий з історією козацтва, і вам скажуть, що козаки їли куліш!

Куліш — страва, яку готували під час походів. В ті часи рецептура була досить простою: пшоно (власне köles з угорської перекладається як “пшоно”) , сало, сіль — те, що можна було нести з собою, і вода, яку можна було набрати з річки. Ну а готували, звісно, на багатті! Готовим куліш вважався тоді, коли пшоно ставало кашоподібним. Але куліш — це все ж не каша і не юшка. 

Сучасний куліш ви, звісно, можете зварити вдома у кастрюльці з додаванням часника, цибулі, моркви та приправ. Але сало має бути неодмінно! Підсмаженими на пательні шкварочки посипте куліш, а зверху притрусіть зеленню!

Справжні козаки люблять попоїсти, тож після куліша пропонуємо вам приглянутись до запорізького капусняка. Він трохи відрізняється від класичного, бо у приготуванні використовується свинина та сало, свіжа та квашена капуста, корені пастернаку, моркви, петрушки та селери, цибуля, а також картопляне пюре замість звичних кубиків, хоча варіант з кубиками теж можна знайти. Оце так подивишся на ці рецепти і стає вочевидь: а люблять-таки на Запоржжі сало, ох і люблять!

Після таких наїдків залишиться тільки одне глибоко вдихнути й видихнути, і заполірувати усе мелітопольською черешенькою!

З 70-80 тисяч тонн черешні, яка щорічно збирається в Україні, приблизно чверть — родом саме з Мелітополя.

А що думають діти про це?

Дивіться також