Шпундра — етнічна страва Сумщини. Це свинина, тушкована з буряками у буряковому квасі. І коли ми згадуємо буряк — ми говоримо пошепки. Адже цей овоч виглядає, як морква, яка пережила апокаліпсис.
Для Сумщини взагалі характерні буряки. У минулому столітті регіон був цукровим центром, де видавали до 100 тонн цукру щодня. Цукор, звичайно, також із буряка, але цукрового. Тобто фіксуємо: Сумщина = буряк.
Але нас більше цікавить звичайний червоний столовий буряк, або, як його
називає “гугл перекладач” з латині, — Бета Вулгаріс.
Щоб зготувати шпундру — потрібен свіжий Бета Вулгаріс. А також квас із нього. Тримайте паузу, адже, скоріше за все, ніхто не зрозумів, що саме ви сказали, тому повторіть.
Для шпундри потрібен квас із Бета Вулгарісу — тобто буряковий квас. Це зараз для всіх червоних страв беруть свіжі помідори або томатну пасту, а раніше був тільки буряковий квас. Тому і для борщу, і для шпундри без нього ніяк.
Готували цей квас на Сумщині, додаючи до буряків холодної кип’яченої води та настоюючи кілька тижнів. Іноді квас заправляли Ведмежою лапою — це рослина з великим листям, яку краще погуглити, ніж описувати.
Отже, підсумки, малята (Але це ми не до вас, а просто моделюємо брутальну фразу, якою ви можете підвести до суті вашого монологу про шпунду та буряки Сумщини.)
«Шпундра» — це не смішно. Шпундра — це етнічна страва Сумщини. Її готують із червоного буряка, який ще називають Бета Вулгаріс, свинини та бурякового квасу з додаванням Ведмежої лапи. І якщо це не вражає, тоді ми не знаємо.
Історія шпундри та буряків Сумщини закінчена.