Одеська область

Слабосолона тюлька & Форшмак

Одеса — це місто, де шкірою відчуваєш морський бриз, місто неповторного колориту й кулінарних традицій. Звісно, Одеська область у нас асоціюється з літом, спекою та морем. А там, де море, там — риба! А де риба — там форшмак!

Це традиційна закуска в єврейській, німецькій, фінській та шведській кухнях. І з часом форшмак оселився на столиках одеських родин. Роблять його із м’яса та риби, гарячим та холодним, проте на Чорноморському узбережжі форшмак подається холодним і тільки з риби.

Для форшмаку нам знадобиться малосольний оселедець, ріпчаста цибуля, вершкове масло, сіль, перець та білий хліб. Оселедець та цибульку рубаємо або прокручуємо через м’ясорубку (блендер залишіть для смузі, тут він вам не допоможе). Додаємо масло, сіль та перець. Як варіант, можна і кисле яблучко потерти. І далі цю божественну намазку викладаємо на шматочки білого хліба, заздалегідь підсушеного у духовці. Зверху можна присипати зеленою цибулькою, а далі… їсти і насолоджуватись життям! Якщо ж у вас немає бажання витрачати час на подрібнення оселедця, є ще одна страва рівня “лайт”, не менш смачна і традиційна. Отже, беремо чорний хліб та нарізаємо його скибочками. А зверху кладемо її — тюлечку! Обов’язково слабосолону! Можна хліб помазати вершковим маслом, а рибку також притрусити зеленою цибулею. 

Під час пошуків тюлечки на одеському Привозі від продавців можна почути слово “сарделька”, майте на увазі, це теж вона. Там же можна придбати і барабульку, маленьку морську рибку, яка смакує смаженою з краплею лимонного соку. Але попереджаємо: чорноморська риба така смачна, що одною мискою справа точно не обійдеться! Беріть одразу тазик і буде вам щастя!

Форшмак був улюбленою стравою героя Фінляндії і визнаного гурмана Карла Густава Еміля Манергейма.

Дивіться також