Полтавська область

Галушки & Курка

Звичайно, Полтавщина — це галушки! Майже кожен “знавець” заверещить про ці шалені варені шматочки тіста як символ регіону, але ви зберігайте спокій. Адже вам відомо набагато більше. 

Галушки не завжди пусті. 

Закиньте ідею, що галушки бувають з начинкою, і спостерігайте за розширенням свідомості людей.  

Чим тоді галушки відрізняються від вареників? Не вагаючись, поставте собі це питання і виходьте на центр приміщення — тепер ви фуд-інфлюенсер. 

Розкажіть, що відповідь у характері начинки

Традиційні українські вареники начиняють картоплею, грибами, домашнім сиром та ягодами. Головне, не усім одразу. До речі, для саме полтавських вареників характерна начинка “картопля-гриби” та “вишні-черешні”. 

А от галушки фарширують м’ясом. Бо вареників із м'ясом в українській кухні немає. Як немає у нашій кухні і того, що починається “пель”, а закінчується на “мень”. 

В кінці згадайте про тісто — для галушок воно туге, грубе та не менше півтора сантиметра у товщину. І спробуйте загітувати всіх скуштувати справжні галушки, поїхавши на фестиваль “Полтавська галушка”. Він завжди проходить у вересні. Але не тисніть — вистачить однієї пропозиції. 

Добийте всіх глинястою куркою — це унікальна полтавська порода. Саме її рубають для начинки в галушки. Шкода птицю, але така традиція. Полтавська глиняста — дуже популярна м'ясна порода, і у 1985 в Україні їх офіційно налічували більше 700 тисяч. Щоб зрозуміліше — це як населення двох Полтав сьогодні. 

Попросіть усіх уявити дві абсолютно ідентичні Полтави, заселені глинястими курками, і таємниче замовкніть. Для першої лекції про локальну гастрономію Полтавщини вистачить. 

1 квітня 2006 року на Соборному майдані у Полтаві з’явився єдиний у світі пам’ятник галушці.

Дивіться також